Vytlačiť
Prečítané: 5688x

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Po úvodných slovách predsedu Spolku vinohradníkov a priateľov dobrého vína Z. Fülöpa, ktorý privítal prítomných oboznámil ich s históriou, požehnal Thlic. Š. Rácz rozhľadňu a kríž na ňom. Klub miestnych dôchodcov prispel tiež svojim krátkym programom, čo spestrilo toto podujatie. Hudba starých pánov Menyhartovcov a trampské pesničky dopĺňali idylku a ladili s okolitou prírodou. V bufete sa čapovalo pivo, víno a burčiak. V kuchyni, ako i na oslavách sv. Urbana sa varil výborný guláš v poľnej kuchyni. Postupne prichádzali ďalší návštevníci a zapĺňali priestor okolo veže, kde sa chvíľami muselo čakať v rade pre veľký záujem, hlavne detí. So začínajúcim súmrakom sa tí najmenší začali zhromažďovať okolo vatry a nedočkavo čakali na jej zapálenie. Keď sa už konečne dočkali a vatra sa rozhorela, spustil sa nádherný ohňostroj, ktorý poskytol nádherný pohľad všetkým obyvateľom našej obce a aj ľuďom v okolitých obciach. V príjemnom prostredí v lone krásnej prírody, si ľudia do skorých ranných hodín vychutnávali túto akciu, ktorá sa možno zopakuje 8. mája 2012. Teším sa z toho a mám dobrý pocit z tohto vykonaného diela.

Kde vznikol nápad postaviť túto vyhliadkovú vežu? Dobré nápady a myšlienky sa rodia u človeka pri posedení v príjemnom prostredí s priateľmi pri dobrom víne. Konkrétne raz sme tak s mojim dobrým susedom a priateľom Petrom Bickom sedeli v jeho pivnici a ochutnávali jeho výborný Sauvignom. V jeho hlave vznikol nápad aby sme tu nad dedinou na kopci „Hôrka“ postavili kríž. Takéto podobné kríže sú v Rakúsku, Taliansku, na každom väčšom kopci pri dedinách. Samozrejme mňa tento nápad nadchol a potešil, lebo ja som už dávnejšie rozmýšlal nad niečím podobným. Malo to byť na vrchu Žibrica. Bohužiaľ tento projekt stroskotal kvôli financiám a náročnosti terénu pre výstavbu a tiež pre nevysporiadané vlastnícke vzťahy. Ďalším problémom bola oblasť životného prostredia, nakoľko sa jedná o lesopark Zobor – Žibrica. Tak sme tieto dva nápady spojili a výsledkom ako uvidíte je rozhľadňa s krížom, dostupnejšia každému a priamo nad našou dedinou.

Teraz prejdem do histórie. V minulom storočí v roku 1940 bola postavená triangulačná veža na tomto istom mieste s výškovým bodom 292 m nad morom. Táto kóta bola označená a je na pôvodnom kameni pod vežou, ktorý sme našli zarastený v kríkoch. Pri kopaní základov sme objavili ešte starší kameň, ktorý tam bol osadený v roku 1890 s vytesaným písmom KP (z nemčiny kóta punkt) – kótový bod. Tento historický kameň sa momentálne nachádza u mňa na dvore. O ďalšom osude kde ho osadiť sa rozhodneme potom.

Triangulačná veža bola postavená z dreva. Bola postavená z okrúhlej borovicovej guľatiny, bez výhliadkovej plošiny s výškou okolo 6 m. Takéto kóty a podobné stavby boli v našom chotári ešte dve. V Polovčáni a na vrchu Žibrica. Slúžili ako orientačné body pre geodetické meranie a aj pre vojenské účely. Poveternostnými vplyvmi drevené konštrukcie spráchniveli a zničili sa v roku 1960. V minulosti kopec „Hôrka“ nebol zarastený kríkmi ako teraz. Slúžil ako pasienok, pre vlastníkov na pasenie kráv, kôz a oviec. Ako deti sme toto miesto často navštevovali a na ohni opekali kukuricu a v pahrebe zemiaky. Z tohto miesta bol pekný výhľad na celý podhoranský chotár a ešte ďalej. Neskoršie sa toto miesto stalo symbolom na zapálenie vatry 8. mája na počesť ukončenia II. svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Pri harmonike a gitare sa tu schádzali mladí aj starší. Bohužiaľ násilnou kolektivizáciou pôdy, kráv, kôz, oviec ubudlo, celý kopec zarástol kríkmi, stal sa ťažko dostupným a aj táto tradícia zanikla. Miestny spolok vinohradníkov a priateľov dobrého vína sa rozhodol túto vyhliadkovú vežu znovu postaviť a zároveň oživiť a nadviazať na tradíciu na kopci nad dedinou. V našom pláne je okolie veže zasypať zeminou, zasiať trávu, vybudovať ohnisko na vatru a opekanie s posedom okolo neho. Predíde sa tak akémukoľvek zakladaniu ohňa mimo tento priestor. Všeobecne sa zabráni požiarom, ktorý by mohol napáchať veľké škody. Vytvorí sa oddychové miesto pre peších turistov prechádzajúcich našim krajom po vyznačených turistických cestách. Naša dedina je známa aj dopestovaním kvalitného vína. Domáci vinári veľmi dobre obstoja na všetkých výstavách a ochutnávkach. Je tu teda ďalšia možnosť zapojiť mechenickú vinohradnícku oblasť do vínnej cesty, ktorá vedľa nás prechádza t.j. Nitra – Drážovce – Vráble, čo tiež prispeje k zviditeľneniu našej obce. Tak ako Paríž má Eifelovku, Rio de Janeiro má nad mestom sochu Krista, Podhorany majú vyhliadkovú vežu, ktorá sa stane známou a v určitej miere atrakciou a dostane sa do povedomia turistov a návštevníkov rozhľadne. Na veži je umiestnená kniha návštev, kde môžu turisti zaznamenať pocity a dojmy. Zatiaľ sú všetky pozitívne.

Výborná pramenitá voda, ktorá vyviera pod kopcom „Felsőkűt“ a rozhľadňa nad ňou, spektrum s vyhliadkou na okolie zatraktívni našu obec. Možno sme prvou lastovičkou v našom okrese, kraji a poprípade na Slovensku, kde sa to celé uskutočnilo v prospech ľudí a celej spoločnosti. Samozrejme zostane pamiatka aj pre budúce generácie. Táto rozhľadňa je postavená na pôvodnom mieste a so súhlasom majiteľa pozemku so stavebným povolením od príslušných orgánov. Na záver chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli svojou prácou, materiálne pri výstavbe tohto cieľa.

Fotografie nájdete v galérii.

Zoltán Fülöp st.