Vytlačiť
Prečítané: 4028x
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vianočné medovníky by nemali na sviatočnom stole určite chýbať. Patria k Vianociam tak neodmysliteľne ako stromček a koledy. Bez medovníkov nie sú Vianoce Vianocami. Upečené medovníky len po výzdobe dostanú pravú vianočnú podobu. Pri ozdobovaní sa používajú rozličné základné suroviny a technika. Tak isto pri výbere farieb a vzorov fantázii sa medze nekladú. Medovníky vyzdobené ako vo sviatočnom rúchu slúžia aj ako výzdoba našich bytov. Môžeme s nimi obdarovať priateľov i známych, poprípade ozdobiť vianočný stromček, kde svojou jemnou typickou a nedotieravou vôňou ešte pred sviatkami priblížia čas Vianoc. Práve to je ich výhoda, že sa môžu upiecť aj niekoľko dní pred Vianocami a dlho vydržia v nezmenenom stave.

Samozrejme aj v našej obci sa nájdu šikovné ruky gazdiniek, cukrárok, ktoré túto príležitosť si nenechajú ujsť a pochváliť sa so svojim pekárskym a cukrárskym umením.

 Chcel by som aspoň jednu z mnohých predstaviť. Je ňou  pani Ördogová Veronika rod. Fülöpová, ktorá bola mojou spolužiačkou na základnej škole.

Už odmalička sa obšmietala v kuchyni okolo mamy, ktorá bola známa tým, že piekla pekné a chutné torty, zákusky na svadby, krstenia a rozličné životné jubileá. Mala sa od koho učiť, keď aj ona už tiež teraz tak ako jej  mama pred ňou podobne dokáže upiecť torty aj zákusky, ale jej srdcovou záležitosťou je  práve pečenie medovníkov. Ako každý začiatok je ťažký, bolo to aj v tomto prípade. Skúšala rôzne recepty, formy, šablóny a farbivá. Ale výsledok stál za to. Dnes sú jej medovníky hotové umelecké diela. Musela obetovať veľa trpezlivosti a času aby to dotiahla k dokonalosti. Každý výrobok je vlastne jedinečný v tom, že je prototyp a niekedy každý kus treba vziať do rúk aj najmenej desaťkrát. Ako prezradila,  veľa jej v tom pomáha manžel, ktorý je vo všetkom technický zdatný. Hlavne  jej pomáha pri výrobe formičiek a šablón. Keď som ju navštívil tesne pred Vianocami, už mala pekne naaranžované svoje výrobky a pripravené na fotenie. Len je škoda, že som nestihol a nebol pri tom, ako sa pripravujú a pečú. Urobil som pár obrázkov a pri odchode som dostal aj niekoľko kúskov domov na ochutnanie. Samozrejme  som ochutnal, ale len jeden kus a môžem povedať, že chutil výborne a ostatné kusy skončili ako ozdoba na vianočnom stromčeku. Už teraz sa teším na rozobratie stromčeka ako si pochutnám znova. Ďalšia taká príležitosť sa naskytne len príchodom Veľkej noci, ktorá je tiež vďačnou motiváciou na pečenie medovníkov, ale už veľkonočných.

                                      Z. Fülöp