Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ani tohto roku vinohradníci nezabudli na svojho patróna sv. Urbana, ktorý si zaslúži vďaku, že drží ochrannú ruku nad našimi vinohradmi. Terajšie oslavy boli jubilejné a za tú dobu si nepamätám, že nejaký vážny prírodný úkaz ako dážď, mráz a ľadovec, že by narobil väčšie škody v našich vinohradoch. Preto ti ďakujeme sv. Urban. Dúfam, že to bude aj takto pokračovať.
   Tohtoročné oslavy boli naplánované na 24. mája, len, bohužiaľ, počasie nám neprialo. I keď sme v kútiku duše dúfali, že to tak zlé nebude, ale nedalo sa nič robiť, kvôli dažďu sa museli oslavy preložiť až na nasledujúci víkend. Ukázalo sa, že to bolo dobré rozhodnutie. Škoda, že mnohí, ktorí mali vystupovať, kvôli svojím termínom sa  nemohli zúčastniť. Ale hlavne, že nám počasie vyšlo, a to bolo dôležité. Už v piatok pred oslavou bolo všetko pripravené tak, ako sa patrí. Len niektoré veci ostali dokončiť v sobotu. Na druhý deň, za ideálneho počasia v skorých popoludňajších hodinách, sa začali oslavy krátkym kultúrnym programom našich žiakov z miestnej základnej školy. Potom nasledovala sv. omša, ktorú celebroval miestny správca farnosti ThLic. Š. Rácz PhD. Tradične k oslavám prispela aj miestna spevácka skupina našich dôchodkýň, ktoré priniesli folklór a pekné piesne do našich vinohradov. Samozrejme, nesmiem zabudnúť na našich hercov a ich kolegov z branže, ktorí taktiež prispeli niekoľkými piesňami a evergrínmi do programu. Potom nasledovala diskozábava so skupinou Country song. Každý, kto ochutnal vinohradnícky guláš, musel pochváliť hlavného kuchára Jarka Košťála, ktorý sa dobre zapísal pri svojom debute v očiach všetkých gurmánov. Hlavne ten ,,mexický´´ s fazuľou sa minul ako prvý. Personál v bufete mal plné ruky práce pri čapovaní piva, ktorého sa minulo rekordne veľa. Aké by boli oslavy sv. Urbana, kde by sa nepodávalo dobré víno od miestnych vinárov ako aj od ostatných z okolia, ktorí boli zúčastnení na 9.ročníku ochutnávky vína. Po zotmení tí najmenší ako aj dospelí netrpezlivo očakávali zapálenie vatry, ktorá nesmie chýbať na oslavách. Tak ako vatra, ktorá bola obrovská a teraz v úvodzovkách ( vďaka všetkým neznámym, ktorý tam všeličo možné nanosili, čo tam aj nepatrí) nočnú oblohu rozžiaril veľkolepý nádherný ohňostroj, ktorí svojou dľžkou tvorenia prekonal všetky z predchádzajúcich ročníkov.
  Pri dobrej disco a country hudbe, po pár pohárikoch vína, sa osmelili aj prví tanečníci. Postupne ako sa nálada zvyšovala, pridali sa ďalší a vôbec im neprekážalo, že sú na trávnatom parkete.
   Na šťastie, alebo na nešťastie, okolo polnoci začalo poprchať. Tanečný parket začal rednúť, len tí najvytrvalejší ostali, ale aj tí to potom vzdali. Všetci, ktorí majú chaty, hajlochy, sa premiestnili tam a pokračovali v zábave. Aj v bufete sa spravila záverečná, samozrejme, sa vypilo ,,kapurkové´´ a po dohode, že ráno okolo 8.hodiny sa všetci zídeme a budeme upratovať. Na záver chcem poďakovať všetkým za pomoc pri organizovaní tohto podujatia ako aj všetkým sponzorom. 
P. S.
Už niekoľko rokov prispievam do Spravodaja, ako autor článkov, taktiež som členom redakčnej rady. V nich sa vyjadrujem ku kultúrnemu životu v našej obci, aktuálnym témam, ako aj k činnosti a zo života Spolku vinohradníkov a priateľov dobrého vína. Vo všetkých mojich článkoch, sa snažím vyjadriť čo najzrozumiteľnejšie, jednoducho a vystihnúť pointu k téme. Nemám vysokoškolské vzdelanie v odbore žurnalistiky, som  miestny občan, ktorý sa tu narodil a chodím s otvorenými očami, vidím problémy našej obci. Zaujímam sa o históriu,  kultúru, spoločenské zvyky, tradície našich rodičov a ich predkov. To aj svojimi článkami prezentujem. Taktiež sa aktívne zapájam do všetkého, čo našu obec zviditeľní a skrášli. Niektoré moje články boli a aj sú kritické. Neboli zverejnené v Spravodaji, ale sú k nahliadnutiu na stránke vinohradníkov ( www.vinohradnici.sk )
Na poslednom zasadnutí Obecného zastupiteľstva, jeden nemenovaný poslanec, od ktorého som to nečakal, mi  vytkol článok, Moje prvé rifle – ,,džíny´´, že koho to asi tak zaujíma a také články tam nepatria, že Spravodaj má slúžiť inému a aj tá úroveň i obsah je nízky, že bol by rád keby aj zanikol.
Ja som chcel starej generácie pripomenúť v článku nostalgiu tej doby, ktorú sme my zažili a mladí to nepoznajú, aby vedeli, že ako to vtedy bolo. Bol by som rád, keby sa našiel čitateľ, ktorý sa vyjadrí k tejto téme. V prípade negatívneho stanoviska zvažujem, že toto je môj posledný článok do Spravodaja.
                                      

Predseda Spolku vinohradníkov a priateľov
dobrého vína Podhorany – Mechenice

Z. Fülöp