Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dobré víno sa vypestovalo v podhoranských, ale i iných susedných vinohradoch aj napriek tomu, že minulý rok vínu príliš neprialo. Preto už tradične nesmelo chýbať na IX. ročníku výstavy vín s ochutnávkou, ktorá sa konala posledný februárový deň, 28.2.2015, pod záštitou Spolku vinohradníkov a priateľov dobrého vína Podhorany – Mechenice.

Na výstavu bolo dodaných 104 vzoriek vín (z toho 79 vzoriek bielych vín, 9 vzoriek vín rosé a 16 vzoriek červeného vína).

Odborná degustácia vín bola vykonaná dňa 21.2.2015. Tri degustačné komisie, ktorým predsedal Mgr. Mário Kormančík, hodnotili vzorky 100 bodovým systémom. Titul ,,šampión“ bol udelený vínu, ktoré získalo spomedzi ostatných vín v anonymnom rozstrele najlepšie umiestnenie.

V kategórii bielych vín titul šampióna
získala vzorka č. 66 Sauvignon, ročník 2014, počet bodov 90,66. Vystavovateľom vína bol pán Ladislav Čepílek z Výčap–Opatoviec.

V kategórii červených vín titul šampióna
získala vzorka č. 99 Zweilgeltrebe, ročník 2013, počet bodov 90,00. Vystavovateľom vína bol pán Ing. Štefan Petrík z Lehoty.

V kategórii ružových vín titul šampióna
získala vzorka č. 87 Cabernet Sauvignon, ročník 2014, počet bodov 89,00. Vystavovateľom vína bol pán Mgr. Mário Kormančík z Drážoviec.

Titul najlepšie víno obce Podhorany bol udelený v kategórii bielych vín
vzorke č. 67 Sauvignon, ročník 2014, počet bodov 89,33. Vystavovateľom vína bol pán Peter Bicko z Podhorian – Mecheníc.

V kategórii červených vín titul najlepšie víno obce Podhorian
získala vzorka č. 84 Cabernet Sauvignon rose, ročník 2014, počet bodov 85,00. Vystavovateľom vína bol pán Andrej Fülöp z Podhorian – Sokolníkov.

Prví návštevníci výstavy sa v kultúrnom dome začali stretávať už o pol piatej poobede. Sála bola už tradične vyzdobená miestnymi krojmi, historickými fotografiami obyvateľov Podhorian či vtipnými výrokmi o víne. Nechýbala ani zaujímavá zbierka ručne vyrábaných nožov, šablí a kordov, ktoré zapožičal zo súkromnej zbierky predseda Spolku vinohradníkov a priateľov dobrého vína Podhorany - Mechenice, pán Zoltán Fülöp. 

V úvode nasledovalo slávnostné požehnanie vína správcom farnosti Podhorany, ThLic. Štefanom Ráczom PhD., po ňom odovzdávanie titulov a ocenení výherných vzoriek. Návštevníkom výstavu spestrila aj Lucka Lisyová svojím spevom, spolu s hudobným doprovodom pána Karola Kováča. Dobrá nálada rezonovala počas celej ochutnávky a o ochutnanie víťazných vínnych šampiónov bol veľký záujem. Nechýbalo ani občerstvenie vo forme slaných pochúťok, pagáčov a guláša, ktoré si návštevníci mohli zakúpiť prostredníctvom žetónov.

Účasť bola na tomto ročníku vysoká a snáď tomu bude rovnako i po ďalšie ročníky. Ako sa hovorí: ,,Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí.“ A obzvlášť tam, kde je i dobré víno.

Autor: Simona Žigová